Anul acesta, clsamentul celor mai bune universități din lume a suferit ceva modificări, universități prestigioase britanice, precum Oxford și Cambridge, alunecînd și făcînd loc unora din SUA.

Astfel, pe primul lor se afla Universitatea Harvard, urmata de California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology, Stanford University si Princeton University. Abia pe locul 6 se afla Universitatea Cambridge, urmata de Oxford, relateaza Daily Mail.4673533681_2b0f4ee7dd

De altfel, numai 5 universități britanice au reușit să-și facă loc în top 50 și numai 14 în top 100, chiar dacă regatul își adjudecă în mod traditional rolul de lider în educația superioară.

Clasamentul publicat în Times Higher Education World University Rankings vine ca un semnal de alarmă pentru cea de-a doua națiune din punct de vedere al valorii instituțiilor sale de învățămînt, arătînd că reputatia pentru excelență a fost exagerată în ultimii ani. Topul este mai cu seama important pentru Marea Britanie în contextul în care guvernul pregatește tăieri masive din bugetul educației superioare.

Iată topul celor mai bune universităși din lume:

1. Harvard University – este o universitate privată, aflată în orașul Cambridge, statul Massachusetts, Statele Unite. A fost întemeiată la 8 septembrie 1636, prin votul Înaltei Curți a coloniei britanice din golful Massachusetts, Province of Massachusetts Bay, fiind cea mai veche universitate din Statele Unite. Instituția a fost denumită Colegiul Harvard pe 13 martie 1639, după cel care a investit cei mai mulți bani în universitate, un tânăr preot numit John Harvard.
La Harvard, la 5 iunie 1947, secretarul de stat George Marshall a rostit discursul despre Programul pentru redresarea economică a Europei  cunoscut sub numele de „Planul Marshall”. Plus la aceasta 75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate.

2. Pe locul 2 este  California Institute of Technology

Infiintat in anul 1891, Institutul de Tehnologie din California, numit si Calthech, include sase divizii academice, concentrate pe stiinta si inginerie.
În 2010, Caltech, în parteneriat cu Lawrence Berkeley National Laboratory și condus de profesorul Nathan Lewis, a stabilit un Inovator nod energetic care vizează elaborarea unor metode revoluționare de a genera combustibili direct de la lumina soarelui.Un TEDx a fost organizat în 2011, numit TEDxCaltech.Tema evenimentului a fost Viziunea Feynman despre: următorii 50 de ani.collage3-620x349

3.  Massachusetts Institute of Technology

Massachusetts Institute of Technology, în română, Institutul Tehnologic (al statului) Massachusetts este o universitate tehnică, particulară, coeducatională, de studii și cercetări, care se găsește în localitatea Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii. MIT constă din cinci școli tehnice și un colegiu, care conțin 32 de departamente academice, puternic orientate către cercetarea științifică și tehnologică de natură teoretică, practică și interdisciplinară.
MIT a fost fondat de William Barton Rogers în 1861 pentru că educația și cercetarea în Statele Unite trebuiau să țină pasul cu industrializarea SUA. Deși conceptual se bazează pe modele europene, așa cum erau celebrele École polytechniques din Franța sau Universitatea din Karlsruhe din Germania de azi, filozofia fondării MIT, “a învăța prin a face”, a făcut din acest institut politehnic una din instituțiile care a pionierat utilizarea educației în laborator ca o metodă importantă de studiu.

4.  Stanford University

Universitatea Stanford este o universitate privată din California, Statele Unite, fondată de Leland Stanford în memoria fiului său, Leland Stanford Junior, care este astăzi considerată a fi una dintre cele mai prestigioase din lume.
Deși numele complet și corect al universității este Leland Stanford Junior University, acesta este rar folosit, obișnuindu-se a se referi la această universitate ca Stanford University, sau, de multe ori, doar Stanford. Universitatea, ale cărui cursuri s-au deschis prima oară la 1 octombrie 1891, este situată în Stanford, California, la aproximativ 56 km sud-est de orașul San Francisco și 32 kilometri nord-vest de San Jose. Universitatea Stanford are aproximativ 6.700 de studenți înrolați la studii de bachelor și aproximativ 8.000 de studenți la studii de masterat și doctorat, respectiv aproximativ 1.700 de profesori, cercetători și lectori.

5.  Princeton University

Universitatea Princeton este o universitate particulară de cercetare din SUA situată în localitatea Princeton, New Jersey. Este cunoscută ca una dintre cele mai mari și mai importante universități americane, fiind una din cele opt universități din Ivy League, și este unul dintre cele nouă Colegii coloniale ce au fost fondate înainte de Revoluția americană.

A fost fondată în 1746, la Elizabeth, New Jersey, sub denumirea de Colegiul din New Jersey, a fost mutată la Newark, în 1747, apoi la Princeton în 1756 și a fost redenumită Universitatea Princeton în 1896. Colegiul din New Jersey, existent în prezent în Ewing din apropiere, New Jersey, este o instituție fără legătură cu Universitatea Princeton.

6.  University of Cambridge 

studenti-absolventiUniversitatea din Cambridge este o universitate publică de cercetare situată în orașul Cambridge, Anglia. Este a doua universitate ca vechime (după Universitatea Oxford) din lumea vorbitoare de engleză, și a patra ca vechime din lume care a supravițuit și pînă astăzi.  Univestitatea a luat naștere în anul 1209 de către o asociație de oameni de știință, care conform scrierilor din acele timpuri, aceștia au părăsit Universitatea Oxford după o dispută cu locuitorii orașului.  Astazi, Universitatea Cambridge este o universitate, cu un numar de studenți de peste 18.000. Facultățile și departamentele ocupă mai multe locuri din oraș și viața de student prosperă, cu numeroase oportunități în domeniul artelor, cluburi sportive și organizații studențești.

7. University of Oxford


Universitatea Oxford este cea mai veche universitate din lumea anglofonă, fiind localizată în orașul Oxford din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Deși o dată precisă nu poate fi determinată, datarea în timp poate să meargă înapoi către secolul al 11-lea, dar cu siguranță anul 1167 poate fi privit ca un an esențial în creșterea sa spectaculoasă, întrucât este anul când Henric al II-lea al Angliei, în încercarea sa de a impulsiona educația superioară din Anglia, le-a interzis studenților englezi să studieze în străinătate, dar în special la Paris.

Majoritatea specializărilor de învățământ durează 3 ani. Studiile de filozofie durează 4 ani, iar cele de medicină 6 ani. Există o multitudine de titluri ce sunt conferite la finalizarea studiilor, acest lucru depinzând de specializarea urmată, precum și de tipul studiilor (universitare, masterale sau doctorale).

8. University of California, Berkeley

Universitatea Berkeley din California este o universitate de cercetare publică situată în Berkeley, California, Statele Unite ale Americii. Universitatea ocupă 6.651 de acri (2692 hectare) în partea estică a Golfului San Francisco, cu campusul central întinzându-se pe aproximativ 200 de acri (81 ha). Berkeley oferă aproximativ 350 de programe universitare și postuniversitare într-o gamă largă de discipline. A fost înființată în 1868 ca urmare a fuziunii colegiului privat din California (College of California) și a colegiului public de agricultură, minerit și arte mecanice (Agricultural, Mining, and Mechanical Arts College) din Oakland. Berkeley este cea mai veche dintre cele zece campusuri majore afiliate la Universitatea din California (UC).

Colegiul Imperial din Londra este o universitate publică de cercetare cu sediul la Londra, Marea Britanie, specializat în știință, inginerie, medicină și afaceri. A fost un colegiu constitutiv al  Universitații din Londra, și a devenit complet independentă în anul 2007, l aniversarea a 100 de ani de la fondarea sa.
Colegiul Imperial are în jur de 13500 studenți la zi și 3330 de peroane constituie personalul academic și de cercetare și a avut un venit total de 705 milioane lire în 2010/11, din care 299 milioane lire sterline au fost din granturi și contracte de cercetare.
În prezent, există 14 laureați ai Premiului Nobel și două domenii de premiere.p_202220_470x250-00-65

10. Yale University

Yale University este o universitate privată localizată în orașul New Haven, statul Connecticut din Statele Unite ale Americii. Fondată în anul 1701 sub numele de Collegiate School of Connecticut, Yale și-a schimbat ulterior (în 1718) numele în Yale University, după ce Elihu Yale, britanic născut în America, donase o sumă însemnată în beneficiul colegiului. Yale este cea de-a treia instituție de învățământ superior din Statele Unite ca vechime și membră a Ivy League.
Fondul financiar al universității este evaluat la $15,2 de milioane de dolari, fiind cel de-al doilea ca mărime din Statele Unite. Universitatea are în perimetrul său biblioteci cu peste 11 milioane de volume. Yale are peste 3200 de cadre didactice, care predau pentru aproximativ 5200 de studenți aproximativ de 6000 de studenți la studii post-universitare.
Cele 70 de specializări sunt în principal în sfera științelor sociale, cu numai câteva dintre departamente având un scop pre-profesional. Aproximativ 20% din studenți se specializează în științe exacte, 35% în studii sociale, iar 45% în studii umanistice. Yale folosește un sistem de cămine pentru studenți similar celui de la universitățile Oxford și Cambridge.

Mai multe informații aflați direct de la consultantul de programe educaționale, la adresa Bănulescu Bodoni 4, sau la tel: 060 669 653, email: eugenia.florea@acordtravel.md