I: În ce constă Internship?
Programul oferă participanţilor şansa de a avea o experienţă internaţională, făcându-ți practică universitară într-o destinație atrăgătoare.
I: Cât durează?
Programul poate dura de la 3 luni până la 12 luni, în dependența de necesitățile angajatorului.
I: Cine participă?
Persoanele care sunt actuali studenți (începând cu anul II de studii), și post absolvenții până la 35 ani.
I: Ce nivel de Engleză este acceptabil pentru program?
Participanții trebuie să aibă un nivel avansat de Engleză, însă cei care nu ating nivelul de Engleză cerut, au posibilitatea de a îl îmbunătăți pe parcusul celor 2 săptămâni de cursuri intensive ce sunt incluse în program. Cursurile au loc în incintă colegiul de engleză din Dublin, cazarea și alimentația pentru perioadă de studii este gratis.
I: Am posibilitate să particip dacă nu dețin pașaport român?
Participanții trebuie să dețină pașaport român, este o cerință obligatorie pentru toți. Acest program este unul European și destinat pentru membrii țărilor EU.
I: Am nevoie de viză?
Nu, căci se participă cu pașaport român, iar acesta nu necesită viză.
I: Cât costă programul?
În costul programului sunt incluse și studiile de limbă engleză în incinta colegiului de Engleză din Dublin, cazarea și masa fiind gratis pentru această perioadă.
– Costul de program 2500 Euro
– Bilet de avion dus – întors, în dependență de perioadă, poate varia de la 300 la 500 Euro;
– Pregătirea și procesarea actelor 2500lei.
I: Ce salariu o să am?
Salariul depinde foarte mult de domeniul de activite în care o să lucrezi. Acest detaliu o să fie stabilit deja în perioada când o să ai ofertele de la angajatori, însă salariul minim și obligatoriu impus de stat pentru fiecare este de 8,65 Euro/oră. Nu e posibil să fii plătit mai puțin decât atât.
I: Care sunt costurile de cazare sau de închiriere a unui apartament?
Nu poate fi specificată o cifră exactă, din motiv că prețurile de cazare variază de la o locaţie la alta. Cel mai bine ar fi să discuți cu angajatorul care sunt costurile medii, să verifici online preţurile şi posibilităţile de cazare, pentru a avea o imagine mai completă în acest sens.
I: Cit timp dureaza gasirea unui loc de trai?
La fel ca şi anterior, acest lucru depinde foarte mult de oraşul în care vei activa. În oraşele mai populate este o gamă mai mare de a alege. În cazul în care nu găseşti nimic sau nu te satisfac ofertele online sau de la angajator, este recomandabil să-ți iei un loc de trai temporar, ca deja la sosire în ţară să cauți pe loc ofertele.
I: Este obligatoriu să-mi gasesc cazare până la plecare?
NU! E necesar să ai un loc de trai temporar (de regula hostel) pentru câteva zile sau săptămâni, iar deja fiind in Irlanda îți poți căuta un loc de trai stabil.
I: De ce trebuie sa țin cont atunci când caut un loc de cazare?
Metodele de alegere trebuie să fie aceleaşi ca şi in orice tara. Să ții cont de zona/ cartierul unde ești amplasat, vecinii, mijlocul de transport, etc. Să nu faci transferuri băneşti unor persoane necunoscute dacă opţiunea a fost aleasă online.
I: Ce documente sunt necesesare pentru a putea semna un contract de închiriere sau de reziliere?
Setul de documente cerut poate varia de tipul de housing şi de contractant, important este ca participantul să se informeze în prealabil despre aceste detalii.
I: Angajatorul mă poate ajuta la găsirea unei locuinţe?
Depinde de angajator. Unii ar putea să dea sfaturi sau să sugereze unele opțiuni, dar participantul nu ar trebui să se bazeze doar pe această sursă, pentru că angajatorul nu este obligat să ofere un loc de trai.
I: Care sunt motivele pentru care aplicantul ar putea fi refuzat de către Sponsor?
– Fiecare caz este studiat în parte minuţios; dacă candidatul trezeşte dubii sau nu se încadrează în termenii şi regulile programului, atunci dosarul sau va fi refuzat.
I: Cât timp durează aplicarea?
Durata de la aplicare până la găsirea unui job și plecare ar fi în mediu de 2-3 luni. Cel mai mult se asteapta găsirea unui angajator pentru participant.
Ce acte sunt necesare pentru participare?
– Buletin de identitate
– Pașaport– pașaportul trebuie să fie valabil încă cel puțin 6 luni de la data încheierii programului;
– CV-ul tau;
– Poza pentru „CV” (fața zâmbitoare, aparență plăcută fundal alb);
– Cazier (se prezintă la solicitare);
– Recomandări de la profesori
I: Câte ore pe săptămână voi lucra?
Regulile programului sunt foarte stricte în aceasta privinţă – participantul nu are voie să lucreze mai mult de 40 de ore pe săptămână.
I. Pot sa-mi gasesc un second job?
Conform regulamentului programului, este STRICT INTERZIS sa-ti gasesti al doilea loc de munca!
I: Voi beneficia de asistenta in caz ca apar probleme pe parcursul programului?
Fiecare candidat va avea datele de contact a sponsorului, care va fi acolo pentru a susţine participantul în orice situaţie de criză, problemă sau în caz dacă apar probleme.